jannehaimilahti

Avoin kirje: Ayahuasca-rituaaliin osallistuminen Perussa ei ole huumeidenkäyttöä

Ayahuasca-rituaaliin osallistuminen Perussa ei ole huumeidenkäyttöä, ja siitä opettaminen ei ole väärin: Ayahuascasta kertoneen Eero-Tapio Vuoren erottamisesta - Avoin kirje Taidekorkeakoulun dekaani Maarit Ruikalle


Dekaani Maarit Ruikka,

Helsingin sanomien artikkelissa (www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005722724.html) sinun kirjoitetaan sanoneen, että ”Yliopiston dekaanina tärkein tehtäväni on turvallisen opiskeluympäristön takaaminen. Yliopistossa toimitaan Suomen lain ja muiden meitä sitovien ohjeistusten mukaan. Mitä vakavampi tilanne on kyseessä, sitä vakavampi on kurinpidollinen seuraamus.” Turvallisen opiskeluympäristön takaaminen on jalo tavoite, mutta minun on hyvin vaikea nähdä miten tämä lehtorin varoituksetta erottaminen edistää turvallisuuttanne. Mitään laitonta ei ole tapahtunut, joten tälläinen moraalihysteria on ylilyövää. Ymmärtäisin jos tämä olisi tapahtunut 80- tai 90-luvulla, jolloin tällaisista asioista ei ollut vielä sopivaa puhua, mutta nykyaikana tulisi jo voida kertoa tosiasioista tulematta mielivaltaisesti irtisanotuksi. Vuori ei ole kannustanut laittomaan toimintaan, vaan kertonut tosiasioista ja auttanut opiskelijoita opinnäytetyössään, joten on täysin asiatonta pitää tilannetta niin vakavana, että se oikeuttaisi irtisanomiseen ilman varoitusta. Olisi eettisesti kestämätöntä jos opettaja kieltäytyisi antamasta neuvoja opiskelijalle tai pyrkisi saamaan tämän tuntemaan tekevänsä jotain pahaa toteuttaessaan lakia rikkomattomia suunnitelmiaan. Tekosi on vanhentuneeseen moraaliin taantumista ja viestii vieraiden kulttuurien pelkoa. Tämä irtisanominen ei millään tapaa lisää turvallisuutta, vaan luo pelon ilmapiiriä.

Sinun kirjoitetaan myös painottaneen että ”Taideyliopistossa on huumeiden käyttö täydellisesti kaikissa olosuhteissa kiellettyä.” Ymmärryksesi huumeen käsitteestä tässä tapauksessa on kuitenkin virheellinen. Ayahuasca tai sen lääkekasvit eivät ole kansainvälisissä sopimuksissa määritelty huumausaineiksi, eikä se ole laitonta Perussa. Emme voi ulottaa Suomen lainsäädäntöä koskemaan Perua, joten emme voi puhua Perussa tapahtuvasta käytöstä huumausaineen käyttönä. Vaikka Ayahuasca sisältää kansainvälisissä sopimuksissa huumeeksi määriteltyä DMT:tä, ei sitä sisältävät lääkekasvit ole huumeita ellei niitä ole sellaiseksi erikseen määritelty. Eristetyn DMT:n käyttökulttuuri poikkeaa vahvasti pyhän Ayahuascan rituaalikäytöstä, eikä niitä tulisi sekoittaa keskenään. Päihteen ja lääkkeen erottaa  ainoastaan käyttötarkoitus. Ayahuascan käyttö on uskonnollista, ja sillä on lääkinnällinen konnotaatio, joten tässäkään mielessä sitä ei voida pitää päihteen käyttönä. On hyvin ennakkoluuloista ja epäkunnioittavaa Perun perinteistä kulttuuria kohtaan leimata ayahuasca-rituaalit huumeidenkäytöksi. Ymmärrän, että yrität suojella teatterikorkeakoulun imagoa huumeassosiaatioilta, mutta Vuoren irtisanomisella luot vain imagoa teatterikorkeakoulusta, joka ei suvaitse vieraita kulttuureja tai kokemuksia, ja joka vanhakantaisesti pitää kiinni tuhoisasta pelonlietsonnan synnyttämästä moraalista. Jos soveltaisit huumeen käsitettä ja niiden käytön “täydellistä kieltoa kaikissa olosuhteissa” tässä laajuudessa yleisemminkin, olisi loogista erottaa myös kaikki opiskelijat jotka lääkitsevät keskittymishäiriötään stimulanteilla, sekä kaikki joille leikkauksen jälkeen annetaan vahvoja opioideja. Toivon kuitenkin että et sovella sitä tässä laajuudessa, vaan tarkastelet tapahtunutta uudelleen, muutat tulkintaasi ymmärtäväisemmäksi, ja myönnät tehneesi virheen.

Janne Haimilahti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Asia on juuri niinkuin kirjoitat. Suomessa on edelleen tabu puhua huumeista ilmeisesti. Kuten toteat Suomen laki ei ulo]otu Peruun saakka ja kyllä ihmisille pitää voida puhua rehellisesti asioista.

Jyrki Karvo

Miten niin on tabu? kokoajanhan sinä esimerkiksi levität omalta puoleltasi tietoa huumeista. Nyt olet jo tehnyt selväksi että kannaiksen lisäksi kaikki muutkin pitäisi laillistaa. kuitenkin taitaa suurin osa olla huumeiden laillistamista vastaan. nyt en puhu kannabiksesta. sille on lääkettieteellinen tarvekkin olemassa vaikkapa syöpään sairastuneen kipujen lievitäjänä...

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Se on tabu, koska kaikki siitä puhuvat leimataan melko säännönmukaisesti narkkareiksi, eivätkä harvassa ole nekään kommentit joissa ollaan sitä mieltä että kaikki käyttäjät pitäisi samantien murhata. Kerroppa minulle mitä muuta ihmisryhmää kohti on "yleisesti hyväksyttyä" ehdotella massamurhaamista kommenttipalstoilla (ok, terroristeja ehkä, mutta muuten)?

Enemmistö ei tiedä tai ymmärrä tästä asiasta juuri mitään, eikä enemmistö ole aina oikeassa. Suurin osa ihmisistä ei tiedä huumeista tai nykyisen lainsäädännön seuraamuksista oikeastaan mitään muuta kuin virheellisiä mielikuvia ja kauhujuttuja, joita syydetään tv-sarjoissa ja kohu-uutisissa. Huumeistahan ei ole vuosikymmeniin saanut puhua mitään muuta kuin negatiivista julkisuudessa, kaikki positiivinen tai neutraalikin on automaattisesti aiheuttanut suuren julkisen paheksunnan ja usein myös vakavampia seuraamuksia.

Melkein kaikki meistä on kasvatettu ja opetettu propagandalla nuorina siihen, että huumeet ovat äärimmäinen paha, mutta jotkut meistä ovat heränneet siitä harhakuvitelmasta, tutkineet asiaa tarkemmin ja huomanneet sen tosiasian, että huumeiden kieltolaista on sekä yhteiskunnan että yksilön tasolla enemmän haittaa kuin vaihtoehtoisista malleista, kuten laillistamisesta. Se on huomattu myös asiantuntijoiden, kuten esimerkiksi THL:n ja World Health Organisationin tasolla. Myös YK on jatkuvasti muuttamassa suuntaansa samaan suuntaan, mutta siellä muutos on hidasta.

Koska ihmisille on vuosikymmenet kerrottu ja valehdeltu asiasta pelkkien kauhukuvien ja pelottelun kautta, kestää aikansa ennenkuin totuus hyväksytään. Varsinkin vanhemmat sukupolvet vaikuttavat olevan niin jumissa vanhoihin valheisiin aiheessa, että mitään niitä näkemyksiä kumoavia tosiasioita ei olla valmiita edes ottamaan vastaan, vaan asenne on pitkälti "näin se nyt vaan on, enkä suostu muuta uskomaan". Monet mm. edelleen kuvittelevat porttiteoriankin olevan totta. Harmittavaa tässä on, että ne jotka ovat tiukimmin vastustamassa huumeita itseasiassa ovat juuri niitä, jotka huumeongelmaa eniten pahentavat, eivät vain itse sitä ymmärrä.

"I believe that drugs have destroyed many lives, but wrong government policies have destroyed many more." - Kofi Annan, ent. YK:n pääsihteeri, Global Commission On Drug Policyn johtava komissaari

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mistä teitä narkkari kloppeja riittää?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Päivän paras läppä. Ja kerrassaan rakentavaa keskustelua, huomaan hyvin että kieltolain vankka kannattaja kyseessä. iloitsen aina kun te ilmaannutte nolaamaan itsenne.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Voi Pyhät Hyttyset sentään, luitko lainkaan blogia?!

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hän aktivoituu sanasta huume, huumausaine,kannabis yms.. Valitettavasti tämä toistuu jatkuvasti,joka keskustelussa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ironia on vaikea laji, varsinkin kun lukijalle ei anneta siihen minkäänlaista lukuohjetta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Emme voi ulottaa Suomen lainsäädäntöä koskemaan Perua, joten emme voi puhua Perussa tapahtuvasta käytöstä huumausaineen käyttönä.»

Suomen kansalaisen Suomen ulkopuolella tekemään rikokseen sovelletaan Suomen lakia. (Rikoslaki 1. luku 6 §). Jos tapat vanhan tutun Perussa ja pakenet Suomeen, joudut kyllä oikeuteen ja linnaan Suomessa. Tämä kuitenkin edellyttää, että teko on rikos myös siellä missä se tehtiin (vaatimus rikoksen kaksoisrangaistavuudesta). Koska ayahuascan käyttö ei ole Perussa rikos, tämä kohta ei päde.

Kyseessä kuitenkin saattaa olla 7 §:n mukainen kansainvälinen rikos, sikäli että Suomi on sitoutunut huumausaineiden kriminalisointiin kansainvälisillä sopimuksilla. Tällöin ei ole merkitystä, onko huumausaineiden käyttö kielletty rikoksen tekomaassa. Jos käytät oopiumia missä tahansa, vaikkapa Portugalissa missä käyttöä ei ole kriminalisoitu, sinut voidaan tuomita rikoksesta Suomessa.

7 §:n käsittämistä kansainvälisistä rikoksista on tarkempi asetus 627/1996. Siinä pätisi lähinnä YK:n psykotrooppisia aineita koskeva yleissopimus, joka on kyllä rajoittanut DMT:n käyttöä, mutta ei sitä sisältävien luonnonkasvien.

Sikäli käsitykseni mukaan ayahuascan käyttö Perussa olisi ilmeisesti laillista Suomen lain kannalta.

Minulle ei itse asiassa ole tiedossa, että itse kasvin hankinta, kasvatus tai käyttö olisi Suomessakaan laitonta, sillä se ei kasvina ole tuolla YK:n yleissopimuksen listalla, toisin kuin esim. kannabis. Huumausainelakikaan ei mainitse sitä erikseen, toisin kuin esim. khat, meskaliinikaktukset ja psilosybe-sienet. Laillisuudesta on kuitenkin saatettu päättää säädöksellä, jollaista en kuitenkaan äkkiseltään löytänyt. Myöskään huumausainelain viljelykielto ei koske ayahuascaa, toisin kuin kannabista ja muita em. kasveja.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Tämä opettajan erottaminen on seurausta hänen esimiehensä vakava asteisesta huumefobiasta.

Menkööt terapeutille saamaan hoitoa fobiaansa ja opettaja jatkakoon virassaan.

Täytyy muistaa, että minkäänlaista vahinkoa ei ole tapahtunut kenellekkään joten kysymys on ainoastaan kyseisen henkilön fobiasta.

Fastservice international

Ensimmäisen seremonian jälkeen aloitin tanssi harrastuksen, ja toisen kerran jälkeen laulamisen.. Mikä ei ole ihan tavallista keski ikäiselle Suomalaiselle miehelle.

Nyt lähemmäs 30 kertaa takana ja olen fyysisesti sekä henkisesti huippukunnossa. Naamasta on kadonnut reilu 10 vuotta, ja olen jättänyt taakseni paljon asioita mitä muuten olisi tullut kannettua hautaan asti. En ikinä kuvitellut kiinostuvani urheilusta, mutta nyt on 10km lenkit helppoa kauraa.

Vaikka on olemassa asioita mistä et ole tietoinen, ei se tarkoita että ne välttämättä ovat pahoja tai pelottavia vaikka ovatkin sinulle tuntemattomia.

Hyödyt mitä nämä kasvit tarjoavat ovat ihmiselle merkittäviä, mutta joudumme vielä hetken odottamaan vahvasti ehdollistetun sukupolven siirtymistä syrjään, ennenkuin voimme toimia rehellisesti niinkuin on oikein ilman turhaa lietsontaa.

Juha Hämäläinen

Perun kulttuuri kuuluu Peruun. Huumeiden viihdekäyttäjät kuuluvat hoitoon.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Ongelmakäyttäjät kuuluvat hoitoon. Viihde- tai lääkinnällinen käyttö pitäisi kaiken järjen mukaan olla jokaisen oma asia. Ottaen huomioon että alkoholi on yksi vaarallisimmista ja haitallisimmasta päihteistä, toteamuksesi loogisuus on samaa luokkaa kuin että saunakaljan ottanut kuuluisi toimittaa hoidettavaksi "ongelmansa" vuoksi.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Mitäs tämä "hoito" pitäisi sisällään, mikä sen tarkoitus olisi ja miten hoitoa toteutettaisiin. Ja mitä hoidettaisiin? Ihmisen hoitaminen ilman "sairaustilaa" on hyvin kyseenalaista terveyden- ja sairaudenhoidon etiikan ja lainsäädännön kannalta.

Suurimmalla osalla viihdekäyttäjistä ei ole juurikaan huumausaineiden käyttöön liittyviä ongelmia. Pienimuotoiset "laskut", "jälkkärit", lievät "överit" tai muut "epämukavat" olotilat ovat verrattavissa alkoholin aiheuttamiin väliaikaisiin haittoihin kuten "oksentelu" tai krapula. Nämä haitat häviävät suhteellisen nopeasti aineen käytön lakattua kuten krapulakin häviää. Alkoholistit ja huumausaineriippuvaiset ovat taas oma lukunsa.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Perussahan nuo jutut oli tapahtuneetkin. Vai eikö siitä saa edes puhua Suomessa mitään? Juha se on tutulla totalitaristisella linjallaan, hoitoon joutaisit itse kun niin kova kontrollin tarve on muihin ihmisiin.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

En ota varsinaisesti kantaa itse asiaan, mutta tänä kesänä on jossain potkuja saatu myös "vääristä mielipiteistä", joten samalla linjalla nähtävästi ollaa laajemminkin.

Tulevaisuuden työelämän ohjenuora onkin, että älä tunnusta olevasi mistään asiasta mitään mieltä, piiloudu harmaaseen massaan kuin hiiri.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Yksitoista kommenttia se otti, että saapui joku joka yrittää kääntää keskustelun täysin epäloogisella tavalla maahanmuuttoon ja rasismiin. Taitaa olla Puheenvuoron uusi ennätys.

Pekka Pylkkönen

Olisiko viittaus ollut Porin Jazzeihin?

Kai tässä jonkinlainen keskustelu siitä pitäisi käydä että miten paljon työnantajan näkemyksiä työntekijän pitää myötäillä? Siinä mielessä nuo kyllä niputtuvat yhteen että työntekijä on saanut kenkää edustettuaan firman kanssa erilaisia näkemyksiä. Olisiko irtisanomissuojan sitten pitänyt olla parempi vai ei? Taitaa riippua vastaus jokaisella vähän keissistä.

Blogin aiheesta vielä. Perinteinen ja pyhä rituaali ei sinänsä vielä anna mitään erityistä kunnioitusta. Voisihan siellä olla vaikka ihmisuhrit kyseessä. Tai esinahkojen leikkely. Ei kai näitäkään pidetä hyväksyttävinä vaikka ovatkin joillekin perinteisiä ja pyhiä.

Käyttäjän jannehaimilahti kuva
Janne Haimilahti Vastaus kommenttiin #18

Ihan hyvä pointti että perinne tai pyhyys ei välttämättä tee asioista itseisarvoisesti kunnioitettavia. Käyttämäsi esimerkit, ihmisuhrit ja esinahkojen leikkely, ovat kuitenkin asioita joissa vahingoitetaan toista ilman tämän suostumusta, joten on täysin ymmärrettävää jos niitä ei pidetä hyväksyttävinä. Ayahuasca-rituaaleissa sen sijaan ei moista tehdä, vaan päinvastoinkin niillä yritetään auttaa ihmisiä, joten niiden paheksumiselle ei ole järkevää syytä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Joo, rituaaliin minulla ei ole mitään sanottavaa kun en siitä mitään tiedä. Ehkä kiinnostavampi osuus keskustelusta kuitenkin on juuri tuo että kuinka henkilökohtaiset vapaudet suhtautuvat lojaliteettivelvotteeseen työnantajaa kohtaan. Tai ehkä opetushenkilökunnan tapauksessa voisi puhua akateemisesta vapaudesta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Eräs hyvä ystäväni on käynyt useamman kerran. Hänen mukaan rituaalit ovat auttaneet psyykkisten lukkojen kanssa.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #21

Psykedeelit ovat luonnon lääke mielenterveysongelmiin. Huomattavasti toimivampia kuin lääketehtaiden tavarat, koska psykedeelien avulla ongelmat käsitellään ja ratkaistaan, lääketehtaiden tuotteilla ne lähinnä peitetään ja siirretään taka-alalle, tosin joskus sekin riittää asioiden edistymiseen.

Toimituksen poiminnat